Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łowiczu
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łowiczu
przypomina, że zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (tekst jedn. Dz.U. 2020 r. poz. 2021 z póź. zm.) podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną t.j. działalność na poziomie gospodarstw obejmującą między innymi:
-
produkcję oraz uprawy produktów roślinnych (zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby),
powinny złożyć do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łowiczu wniosek o wpis do rejestru zakładów.
Wniosek powinien zawierać:
-
imię i nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy,
-
numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych,
-
określenie rodzaju i zakresu działalności tym rodzaje żywności, która ma być przedmiotem produkcji i obrotu,
-
określenie lokalizacji gospodarstwa, czy miejsce prowadzenia działalności gospodarczej.
Wniosek można pobrać na stronie internetowej:
-
https://www.gov.pl/web/psse-lowicz
BRAK AKTUALNEGO ZAŚWIADCZENIA O WPISIE GROZI KARĄ FINANSOWĄ!
Prosimy podmioty prowadzące na terenie powiatu łowickiego działalność z zakresu:
-
produkcji pierwotnej,
-
dostaw bezpośrednich
-
przetwórstwa,
które nie posiadają zaświadczenia o wpisie do rejestracji działalności o jak najszybsze złożenie odpowiednich wniosków
do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Łowiczu ulica Podrzeczna 24.